Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008

Αλλαγές στους περιορισμούς CO2, για χάρη της βιομηχανίας, προτείνουν ευρωβουλευτές


Την αλλαγή του κύριου εργαλείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη επιδιώκουν μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, που θέλουν με τον τρόπο αυτό να περιορίσουν τις επιπτώσεις στη βαριά βιομηχανία και να περιορίσουν την πιθανότητα επιβολής νέων περιορισμών στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η Ε.Ε., στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας κατά της κλιματικής αλλαγής, έχει δεσμευθεί σε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, κατά 20% μέχρι το 2020, ενώ μελετάται ακόμη και η αύξηση του ποσοστού αυτού στο 30%, εφόσον τα μεγάλα βιομηχανικά κράτη, όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών καυσαερίων. Μέλη της πανίσχυρης Επιτροπής Βιομηχανίας του Ευρωκοινοβουλίου, όμως, εξετάζουν τροπολογία, που θα απαιτεί την πραγματοποίηση συνολικής μελέτης των οικονομικών επιπτώσεων μίας τέτοιας μείωσης, η οποία θα πρέπει επίσης να εγκριθεί από την ολομέλεια του Οργάνου και από τις εθνικές κυβερνήσεις της Ένωσης.

Τα μέλη της επιτροπής μελετούν επίσης την τροποποίηση του θεμελιώδους Σχεδίου Ανταλλαγής Εκπομπών (ETS), ώστε αυτό να έχει μικρότερες επιπτώσεις σε ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπως της χαλυβουργίας. Το ETS φιλοδοξεί να θέσει ανώτατο όριο στις εκπομπές καυσαερίων της Ένωσης, υποχρεώνοντας τις ρυπογόνες επιχειρήσεις να αγοράζουν άδειες εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Ο ενεργειακός τομέας, που αυτή τη στιγμή εξασφαλίζει δωρεάν τις σχετικές «άδειες ρύπανσης», θα πρέπει να τις αγοράζει από το 2013, σύμφωνα με πρόταση της Κομισιόν.

Σήμερα, οι επιχειρήσεις του ενεργειακού τομέα μετακυλούν το κόστος της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στους καταναλωτές, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περιβάλλον διεθνούς ανταγωνισμού, όπως οι χαλυβουργίες. Οι ευρωπαϊκές χαλυβουργίες αναφέρουν ότι τα σχέδια περιορισμού των καυσαερίων θα κοστίσουν 50 δισ. ευρώ μεταξύ 2013 και 2020, διακινδυνεύοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας. Για το λόγο αυτό, η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει στη χαλυβουργία και σε άλλες ενεργοβόρες βιομηχανίες να αποκτούν δωρεάν «άδειες ρύπανσης» μετά το 2013.

Η Επιτροπή Βιομηχανίας του Ευρωκοινοβουλίου, όμως, πρότεινε τροποποιήσεις, που θα εξαιρούν «το ηλεκτρικό ρεύμα, που παράγεται είτε από την αξιοποίηση βιομηχανικών εκπομπών, όπως ο ατμός, ή από υποπροϊόντα βιομηχανικής παραγωγής, όπως τα εύφλεκτα βιομηχανικά απόβλητα ή τα εύφλεκτα καυσαέρια». Οι χαλυβουργίες αναφέρουν επίσης ότι τα σχέδια της Κομισιόν για θέσπιση διαδικασίας πλειστηριασμού δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, μετά το 2013, θα οδηγήσει σε δραματική αύξηση του κόστους παραγωγής.

Οι προτάσεις τροποποίησης θα επιτρέψουν, όμως, σύμφωνα με τους εισηγητές τους, την επιπλέον χρηματοδότηση από την Κομισιόν των «πράσινων» βιομηχανιών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: