Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

«Κατάσκοποι» της αγοραστικής συμπεριφοράς τα κινητά

Ένα ενδιαφέρον άρθρο απο την www.kathimerini.gr


Δεν είναι η πρώτη φορά που η τεχνολογία συμβάλλει στην έρευνα των ανθρώπινων συμπεριφορών. Στην περίπτωση της Path Intelligence, χρησιμοποιείται ένας προσωρινός ανώνυμος αριθμός (Temporary Mobile Subscriber Identity) τον οποίο εκπέμπει περιοδικά κάθε κινητό στους σταθμούς του τηλεφωνικού δικτύου. Με άλλα λόγια, κάθε φορά που το κινητό κινείται σε διαφορετικές περιοχές ο αριθμός αλλάζει υποδεικνύοντας την γεωγραφική του θέση.

Ο επικεφαλής του επιχειρησιακού τομέα της εταιρείας, Σάρον Μπίγκαρ, εξηγεί τη διαδικασία την οποία χρησιμοποιεί η Path Intelligence, παρομοιάζοντας την με την παρακολούθηση της διαδικτυακής περιήγησης (online browsing). «Οι χρήστες συνδέονται με μια δυναμική IP διεύθυνση η οποία εντοπίζεται κάθε φορά που λαμβάνει χώρα μια επίσκεψη σε διαδικτυακούς τόπους».

«Ο τρόπος με τον οποίο παρακολουθούνται τα κινητά είναι κάτι ανάλογο με την παρακολούθηση των διαδικτυακών επισκέψεων και τον χρόνο που δαπανά κάθε χρήστης σε κάθε σελίδα», προσθέτει ο Μπίγκαρ.

Για το πρώτο εμπορικό project της, η εταιρεία προσπάθησε να μελετήσει τις κινήσεις των καταναλωτών εντός ενός εμπορικού κέντρου. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι για κάθε 1% περισσότερο χρόνο που ξόδεψαν οι πελάτες στα μαγαζιά, οι αγορές αυξάνονταν αναλογικά κατά 1.3%.

«Το πρόβλημα με τη συγκεκριμένη μέθοδο είναι ότι δεν είναι εύκολη η ποσοτική ανάλυση των δεδομένων που αντλούμε», λέει ο Τόμπι Όφισερ, διευθύνων σύμβουλος της Path Intelligence.

Πλήθος άλλων ερευνών έχουν χρησιμοποιήσει δεδομένα από δίκτυα κινητής τηλεφωνίας για να εντοπίσουν χρήστες που κινούνται ακόμη και σε ακτίνα 50 μέτρων. Πρόκειται για μια διαδικασία που πολλοί αποκαλούν «εξερεύνηση της πραγματικότητας» ενώ παράλληλα υπάρχουν αρκετές εμπορικές εταιρείες που αναλαμβάνουν να κάνουν τον εντοπισμό.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν απευθυνθεί σε τέτοιες εταιρείες. Αυτό που συνήθως λείπει σε προσφυγικούς καταυλισμούς είναι η έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού έτσι ώστε να εξυπηρετούνται έγκαιρα όλοι οι φιλοξενουμένοι ασθενείς.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_08/10/2008_251431

Δεν υπάρχουν σχόλια: